Wednesday, August 26, 2015

Madu Lebah al-habbatusawda

Black Seed HoneyHABBATUS SAUDA’
(BIJIRIN HITAM) (BLACK SEED) Habbatul barakah ~ The seed of blessing.

Hadith Sahih berkenaan Habbatus Sauda. Diriwayatkan dari Aisyah ra, beliau mendengar Rasulullah saw bersabda: “Sesungguhnya Al-Habbatus Sauda’ boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam”. Aku bertanya. “Apakah Al-Sam itu? Baginda menjawab, “Al-Sam itu ialah maut”. Riwayat Imam Bukhari.

Daripada Buraidah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda: “Pada Habbatus Sauda’ terdapat ubat segala penyakit kecuali mati”. Riwayat Abu Nu’aim dalam kitab Al-Tibb dalam himpunan hadith-hadith sahih no. 1819.

Daripada Abu Hurairah, beliau pernah mendengar Rasulullah saw bersabda: “Pada Habbatus Sauda’ terdapat ubat bagi segala jenis penyakit kecuali Al-Sam yakni maut”. Riwayat Bukhari (10:118-119) ; Muslim (7:25) ; Ibnu Majah (2:342) ; Tarmizi (2:3 pada edisi BulaQ) ; dan Ahmad (2:241) menerusi riwayat Sufyan bin ‘Uyainah daripada Al-Zuhri dan Abu Salamah.

Al-Habbatus Sauda' secara tradisional telah digunakan untuk mengatasi banyak jenis penyakit seperti:

Menghasilkan kulit muka yang cerah, menghilangkan jerawat, keguguran rambut, membantu merawat batuk yang kronik, asma, kencing manis, tekanan darah tinggi, mengurangkan kolestrol, merawat batu karang, masalah sukar untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, masalah perut, rasa loya, muntah, sakit senggugut, haid, menambah susu badan, pengaliran air liur, merangsang tenaga  batin, membantu pemulihan kepenatan, sakit gigi, alahan dan gatal-gatal, cacing, buasir, gout, sakit jantung dan darah gemuruh, resdung, selsema, masalah kemandulan, gastrik, buah pinggang, dan lain-lain.

Madu Asli

Khasiat madu:
Madu lebah tidak diketahui ramai walaupun sering dibincangkan dalam topik kesihatan semasa. Artikel ini akan menerangkan khasiat madu lebah secara terperinci dari pelbagai aspek.
Khasiat madu boleh dikategorikan mengikut fungsinya terhadap sistem badan kita.

Kulit, Rambut dan Mata
 • Menjadikan rambut and mata lebih sihat dan bersinar.
 • Membantu penglihatan supaya lebih terang dan jelas.
 • Mempercepatkan proses penyembuhan kecederaan kulit apabila disapukan dan melindungi daripada jangkitan kuman
 • Menjadikan kulit lebih sihat, halus dan kelihatan lebih muda. Lupakan saja pil-pil kecantikan, kerana tabiat pengambilan madu boleh mencapai kesan kecantikan secara semula jadi tanpa memudaratkan badan.
Sistem Penghadaman
 • Menguatkan sistem penghadaman dan daya tahan terhadap keracunan makanan.
 • Memudahkan pergerakan usus semasa membuang air.
Sistem Pernafasan dan Kerongkong
 • Mujarab untuk melegakan batuk yang berpanjangan.
 • Menguatkan pernafasan dan mengurangkan asma atau lelah.
Tenaga Badan
 • Menguatkan badan wanita mengandung. Tidak seperti sesetengah ubat-ubatan yang tidak boleh diambil ketika mengandung, madu adalah makanan tenaga semula jadi yang sesuai untuk ibu mengandung 
 • Sumber gula alternatif yang semula jadi untuk pesakit buah pinggang dan kencing manis. Penggunaan madu berterusan boleh mengawal kandungan gula dalam darah.
 • Mengembalikan tenaga selepas kedatangan haid atau selepas cirit-birit yang berterusan.
 • Memberi tenaga sepanjang hari dan mengurangkan pengambilan lemak 
Gizi Makanan
 • Kaya dengan zat mineral dan gula semula jadi yang mudah dihadam.
 • Memudahkan serapan kalsium dalam badan.
 • Pelawas semulajadi yang sesuai untuk apa jua keadaan
Khasiat madu jika dilihat di atas sememangnya seratus satu. Sebagai makanan, penawar ataupun suplemen kesihatan, madu boleh membawa manfaat kepada sesiapa jua.Selain itu, terdapat jenis-jenis madu yang mengandungi khasiat lebih tinggi berbanding madu yang lain – seperti madu al-shifa al-rabbani

 Harga RM 25 ( X-postage ) 
 Hubungi: sms / WhatsApp 012-294-9521 No comments: