Thursday, August 29, 2013

Spirulina Mutiara Herbal


SPIRULINA, tumbuhan mikro alga yang hidup sejak 3.6 bilion tahun yang lalu, merupakan sumber nutrisi semulajadi yang pernah ada. Spirulina adalah sumber nutrisi 100 peratus semula jadi dan makanan yang bersifat alkali. Agar tubuh tetap sihat, sangat penting bagi kita untuk mengambil makanan sehari-hari dengan nisbah seimbang antara 80% makanan ber-alkali dan 20% makanan bersifat asid. 

Untuk itu, spirulina memang mempunyai kandungan yang sangat lengkap dan baik untuk memenuhi keperluan nutrisi manusia. Bayangkan, spirulina ternyata mempunyai kandungan zat besi 58 kali lebih banyak daripada sayur bayam dan 18 kali lebih tinggi daripada daging. Ganggang ini juga mengandungi beta karotena 25 kali lebih banyak daripada lobak merah, dan 100 kali lebih banyak daripada betik, di samping kandungan lain seperti vitamin, protein, mineral, lemak, dan karbohidrat.

Spirulina terdapat dalam bentuk pil atau serbuk. Sebahagian besar spirulina diambil di AS dibangunkan di makmal. Ada pelbagai macam spesies spirulina yang berbeza, hanya beberapa yang dikenal pasti pada label produk komersial yang sedia. Spirulina maxima (dibangunkan di Mexico) dan Spirulina plantensis (dibangunkan di California) adalah yang paling popular. Malangnya, spirulina yang dipasarkan dalam pelbagai bungkusan di Tanah Air semuanya import di antaranya dari China, Jepun, India, dan Amerika Syarikat. Hal itu disebabkan belum ada pelabur yang menganggap spirulina sebagai makanan kesihatan. Padahal spirulina mempunyai banyak kelebihan apabila dibandingkan dengan suplemen kesihatan yang lain, antara lain:


1. Meningkatkan imuniti
Pada kajian terbaru terhadap kandungan spirulina, terungkap bahawa alga ini boleh menjadi perangsang penyembuhan kanser melalui kemampuannya meningkatkan daya tahan tubuh. Spirulina bekerja dengan meningkatkan pengeluaran antibodi, cytokines, (protein pelawan jangkitan), dan sel lain yang meningkatkan imuniti sehingga membantu menyembuhkan jangkitan dan penyakit kronik seperti kanser.


2. Sebagai tambahan protein
Enam puluh dua peratus spirulina terdiri daripada asid amino sehingga kaya akan protein dan nutrisi lain. Spirulina telah digunakan secara tradisional sebagai suplemen semulajadi bagi orang yang tidak dapat memperoleh kalori atau protein yang cukup kerana diet atau bagi orang yang memerlukan nutrisi lebih seperti atlet.


3. Mengatasi anemia
Spiriluna juga dapat menstabilkan jumlah sel-sel darah merah, sel-sel darah putih, dan hemoglobin. Selain itu, memenuhi keperluan nutrisi dalam badan serta mengurangkan kesan sampingan terhambatnya pengeluaran stem sel atau sel-sel penghasil sel darah. Pada percubaan terhadap haiwan, terlihat bahawa spirulina meningkatkan hematopoiesis yakni pembentukan sel darah merah. Itu diyakini kerana tingginya kandungan zat besi di dalamnya.


4. Mengatasi alahan
Spirulina juga dapat melawan reaksi alahan dengan cara menghalang pelepasan histamin atau bahan yang menyebabkan gejala alahan seperti hidung tersumbat dan mata berair.


5. Mengatasi penyakit yang berkaitan dengan antibiotik
Meskipun memusnahkan organisma yang merugikan dalam tubuh, antibiotik juga boleh membunuh bakteria baik yang disebut probiotik seperti Lactobacillus acidophilus yang kadang-kadang menyebabkan diare. Spirulina terbukti dapat meningkatkan pertumbuhan Lacidophilus dan probiotik lain.


6. Mengatasi jangkitan
Spirulina mempunyai kemampuan menghalang herpes, influenza, cytomeglovirus, dan virus HIV.


7. Mengatasi kanser mulut
Dalam suatu kajian, sebanyak 87 orang yang mengunyah tembakau dan mempunyai precancerous lesion (leukoplakia) diberikan spirulina atau plasebo secara rawak. Hasilnya, lesi atau luka pada mulut pada pemakai spirulina lebih dibantu untuk sembuh daripada pemakai plasebo.


8. Mengatasi kerosakan lever (hati)
Spirulina dapat membantu melawan kemusnahan lever dan cirrhosis (gagal lever) pada hepatitis kronik.


9. Mengurangkan risiko kanser
Spirulina berguna menyokong fungsi kardiovaskular dan keseimbangan kolesterol, memperbaiki fungsi penghadaman, meningkatkan fungsi penyahtoksikan serta mengurangkan risiko kanser dengan melindungi tubuh daripada radikal bebas.


10. Mengurangkan kesan kemoterapi
Spirulina mengurangkan kesan yang tidak baik daripada kemoterapi, seperti pening kepala, tiada selera makan, susah tidur, loya, muntah, tekak kering ataupun cemas.

Selain itu, spirulina mengandungi produk penjagaan kulit berkenaan dengan sifat melembapkan dan menegangkan. Komponen yang diturunkan daripada spirulina juga mempunyai keupayaan untuk membantu mengurangkan keradangan seperti arthritis.

Melihat sejuta manfaat spirulina, tentu alga ini baik untuk diambil segala usia, dari kanak-kanak hingga orang 
dewasa yang mengambil berat akan kesihatan tubuhnya.


Kami mencari rakana-rakan yang berminat menjadi agen bagi produk Spirulina Mutiara Herbal.
Jika berminat, sila hubungi kami di  Contact Us   

No comments: